16-04-2015 10:50 | Door: Erik Verheggen

Een softwareupgrade van Tesla zelf moet de zelfrijdende Model S dit jaar nog mogelijk maken. Ook het Duitse technologieconcern Bosch werkt aan technologie voor geautomatiseerd rijdende auto’s.

Bosch Mobility Solutions heeft een filmpje op YouTube geplaatst waarin het bedrijf zijn visie geeft op de zelfrijdende auto. Het grote touchscreendashboard van de Tesla Model S leent zich blijkbaar goed voor het concept van Bosch.

Het Duitse bedrijf kiest een benadering waarbij de gebruiker voor vertrek kan instellen in hoeverre de rit geautomatiseerd verloopt. De Tesla-boordcomputer, met software van Bosch, neemt in de video de besturing over op de snelweg en haalt langzamere auto’s geautomatiseerd in. Het grote scherm van de Tesla verandert tegelijkertijd in een werkomgeving of entertainmentsysteem.

De ideeën van Bosch zijn niet revolutionair of wereldschokkend. Maar ze laten wel zien hoe een niet-autofabrikant werkt aan technologie voor geautomatiseerd rijden. Behalve Bosch zijn ook Google en Apple bezig met zelfrijdende auto’s. Het Amerikaanse Delphi reed vorige maand met eigen software in een Audi dwars door de Verenigde Staten van San Francisco naar New York.

De duurzaamheid van zelfrijdende wagens is nog volop onderwerp van discussie. Door efficiënter te rijden dan menselijke bestuurders, kan de CO2-uitstoot en het aantal files fors afnemen. Het Spaanse bedrijf Applus Idiada heeft plannen om een internationaal testcentrum voor de technologie in Lelystad te vestigen. 

Bron: Bosch, Gas2