13-09-2012 11:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie stelt de toeslag op CO2-uitstoot voor Amerikaanse en Chinese luchtvaartmaatschappijen uit om een handelsoorlog te voorkomen.

Dat concludeerden vertegenwoordigers uit Duitsland, Spanje, Frankrijk en Groot Brittannië dinsdag na een bijeenkomst met het Europese Airbus. De vliegtuigbouwer ziet China als de snelst groeiende markt en vreest een financiële crisis na aankondiging van Beijing om de aanschaf van Europese vliegtuigen te blokkeren. “Dit conflict kan serieus worden en kan Airbus grondig raken”, zei Peter Hintze, Duits staatssecretaris van Economische Zaken.

Daarnaast hebben China en India aangekondigd het Europese ETS-beleid te boycotten. Onder het beleid moeten maatschappijen die van en naar Europa vliegen vergunningen aanschaffen voor de CO2 die ze op de route uitstoten. Ook in Washington overweegt de Senaat een boycot op de wet.

Globale oplossing

Als gevolg van deze ontwikkelingen hebben de Europese vertegenwoordigers aangegeven op zoek te willen gaan naar een globale oplossing wanneer de International Civil Aviation Organisation van de VN in september 2013 samenkomt. Omdat het ETS-systeem dan al in volle gang is, moet de EU een uitzondering maken voor luchtvaartmaatschappijen uit de betreffende landen.

“Airbus heeft ons niet in twijfel gelaten over het feit dat boycotten een duidelijk gevaar zijn”, zei Michael Fallon, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in Groot Brittannië. “Maar we zijn ons ervan bewust dat de klok doortikt. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een wereldwijde oplossing te vinden voor het CO2-probleem.”

Bron: Guardian Foto: Peter Pearson