17-04-2015 08:03 | Door: Thijs ten Brinck

Onderzoekers van de Technische Universität München hebben verschillende toepassingen ontwikkeld die samen het klimaat in een elektrische auto energiezuinig reguleren.

De lage efficiëntie van een benzinemotor heeft een voordeel. Er is altijd genoeg gratis warmte om het interieur te verwarmen of koelen. Een elektromotor produceert nauwelijks restwarmte. Airconditioning en verwarming concurreren daarom direct met de motor om dezelfde stroom uit de accu.

Het Visio.M project van de technische universiteit München (TUM) maakt efficient koelen en verwarmen ook in elektrische auto’s haalbaar, zonder dat het de actieradius van de auto’s halveert. De wetenschappers maakten eerst de keuze om de klimaatregeling te verplaatsen naar de stoelen.

“Onze tests toonden aan dat een uniforme interieurtemperatuur niet nodig is”, zegt Marius Janta,ergonomiewetenschapper aan de TUM. “Met slechts een klein beetje energie kunnen we de inzittenden direct verwarmen.”

De onderzoekers passen peltier-elementen toe in de stoelbekleding. Deze thermo-elektrische componenten worden vooral ingezet om stroom op te wekken uit een warmteverschil, maar zijn omgekeerd ook in staat om met elektriciteit warmte te verplaatsen.

De elementen zijn ook te gebruiken om de auto alvast voor te verwarmen of te koelen als hij aan de lader hangt. Dan is het comfort zelfs hoger dan voor benzineauto’s. Voor echt steenkoude winterdagen stellen de onderzoekers voor een kacheltje op bio-ethanol bij te schakelen. 

Bron: TUM | Foto: TUM & Car leasing made simple, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)