18-09-2012 11:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wat als impuls voor de Amerikaanse elektrische autoindustrie zou moeten dienen, zou nog wel eens nadelig uit kunnen pakken voor hun Europese concurrenten.

Dat stelt de International Council on Clean Transport (ICCT), een non-profitorganisatie die informatie verstrekt over schone mobiliteit. President Obama heeft plannen om autoverkeer energie-efficiënter te maken. Hiertoe heeft hij een standaard geïntroduceerd waarbij in 2025 elke auto zo’n 54,5 mijl per gallon brandstof af moet kunnen leggen, dit is ongeveer 23 kilometer per liter.

Volgens de ICCT is dat Amerikaanse kilometrage equivalent aan een CO2-uitstoot van zo’n 70 gram per kilometer. Hiermee duikt Obama ver onder de Europese doelstelling van 95 gram per kilometer in 2020.

Op dit moment zijn er geen auto’s met traditionele verbrandingsmotoren die aan de doelstelling van 70 gram uitstoot per kilometer kunnen voldoen. De enige auto’s op de Amerikaanse markt die hier wel aan zouden kunnen voldoen rijden ten minste voor een deel op elektriciteit.

E-mobility

Volgens Matthias Abend, specialist schone energie bij Duitse autobouwer BMW, maakt deze kloof in de doelstellingen het Europese autobouwers onmogelijk om met zijn sectorgenoten te concurreren. Om aan zowel de Europese doelstellingen als die van Obama te kunnen voldoen is de groei van het aantal elektrische auto’s in de autovloot noodzakelijk.

Abend verwacht dan ook dat e-mobility een belangrijke rol zal gaan spelen in het behalen van de doelstelling en in het elektrificeren van het wagenpark. “Het behalen van de doelstellingen hangt af van de samenstelling van de hele vloot – e-mobility, hybride auto’s en het inkrimpen van de huidige uitstootdoelstellingen”. De European Automobile Manufacturers Association (ACEA) stelt dat zelfs voor een doelstelling van 90 gram uitstoot per kilometer de aanwezigheid van elektrische wagens al een vereiste is.

Mensen denken dat de Europeanen het veel beter doen, dat was vroeger ook zo, maar dat is nu aan het veranderen. Peter Mock, ICCT

Concurrentiestrijd

De Amerikanen hebben volgens de ACEA goed aangevoeld hoe de markt zich gaat ontwikkelen en welke rol brandstofefficiëntie daar in speelt. Door de snelheid van de ontwikkeling van technologieën in die sector op te voeren gaan ze de concurrentie met hun Europese collega’s aan. “De meeste mensen denken nog altijd dat het Amerikaanse brandstofverbruik slecht is en dat er veel wordt uitgestoten. Mensen denken dat de Europeanen het veel beter doen, dat was vroeger ook zo, maar dat is nu aan het veranderen”,, aldus Peter Mock, onderzoeksleider bij het ICCT en voormalig environmental protection officer voor Daimler.