23-04-2015 08:00 | Door: Erik Verheggen

Hij is er bijna: de hennepscooter Be.e. Met een crowdfundingactie probeert het Nederlandse Van.eko de laatste financiering voor productie en typegoedkeuring rond te krijgen.

Bijzonder aan de elektrische scooter is dat hij uit slechts enkele onderdelen bestaat. Het frame is gemaakt van een biobased materiaal. De hoofdbestanddelen zijn hennep, vlas en een 50 procent biobased hars.

De scooter weegt 95 kilo en is daarmee 20 kilo lichter dan de directe concurrentie. De Be.e heeft moderne lithium-polymeer-batterijen en een 4 kilowatt elektromotor aan boord.

Met de crowdfunding probeert Van.Eko € 70.000 euro op te halen. Bijna € 50.000 daarvan is al binnen. Met het geld kan het bedrijf de mallen fabriceren voor een aantal panelen en het zadelcompartiment voor de scooter. Ook de accu en typegoedkeuring moet met de crowdfunding worden gefinancierd.

De Be.e is het eindproduct van een nauwe samenwerking tussen twaalf bedrijven en een groot aantal studenten, docenten en professionals. Behalve de inbreng van Van.Eko was ook het Haarlemse bedrijf NPSP belangrijk voor de ambitie om een duurzame scooter te maken. NPSP maakt een innovatieve biocomposiet, die de naam Nabasco heeft meegekregen.

Bron: Symbid