19-09-2012 09:10 | Door: Lotte Gerritsen

Proov, aanbieder van draadloze oplaadplaatsen voor elektrische bussen, heeft vrijdag de publieksprijs van de E-Mobility Awards gewonnen.

Initiatiefnemers Arnaud van der Sluis en Rene Zorge hebben in de ogen van het publiek het afgelopen jaar het beste gepresteerd op het gebied van elektrisch vervoer. “Ik had niet verwacht te winnen, er zaten een hoop goede initiatieven bij”, vertelt Van der Sluis. “Wel had ik verwacht in de top drie te komen. Ons concept is namelijk totaal anders dan de andere inzendingen.”

Het bijzondere aan het concept van Proov is dat oplaadpunten voor elektrische voertuigen geen kabels meer nodig hebben. Door te werken met inductieplaten in de grond en in de bus, ontstaat een magnetisch veld dat kan worden omgezet in stroom voor de accu. Hierdoor kan een bus tijdens stilstand bij een halte zonder verdere handelingen worden opgeladen.

Ons concept is namelijk totaal anders dan de andere inzendingen.

100 procent veilig

“Er zijn enorm veel voordelen”, vertelt Van der Sluis. “Je kunt werken met hogere vermogens en de methode is honderd procent veilig. Doordat de elektriciteit niet door kabels gaat kun je geen stroomstoot krijgen.”

Zoals bij iedere transitie werkt een technologie eerst met draad voordat het draadloos wordt.

Ook de kosten liggen volgens Van der Sluis niet hoger dan die van de huidige oplaadpalen. Waarom worden draadloze oplaadpalen dan nog niet overal gebruikt? “Wij vragen ons ook af waarom het niet sneller gaat. Maar de transitie naar elektrisch rijden is pas drie jaar geleden ingezet. Zoals bij iedere transitie werkt een technologie eerst met draad voordat het draadloos wordt.”

Waardering

Met de E-Mobility Award hoopt Proov meer bekendheid te creëren voor haar busconcept. De awards worden dit jaar voor het eerst uitgereikt door de PP Electric Rally in samenwerking met Branchevereniging DOET. “Het voelt als een waardering”, vertelt Van der Sluis. “Wij zijn hier al vier jaar mee bezig.” Proov heeft een jaar tests gedaan met bussen in Utrecht en wil de komende tijd meer projecten uitvoeren. De grote steden hebben prioriteit, omdat de luchtvervuilingsproblemen hier het grootst zijn. “Uiteindelijk willen we het hele Nederlandse bussenpark verschonen.”

Foto: ebusz.nl