23-04-2015 14:06 | Door: Erik Verheggen

“Bullshit”, zei Elon Musk ooit op de vraag wat hij vond van waterstofauto’s. Toyota ziet die uitspraak als opbouwende kritiek en laat zien hoe je uit stierenmest inderdaad waterstof kunt maken.

Tesla-CEO Elon Musk staat niet bekend als liefhebber van waterstofauto’s en brandstofcellen. “Fool cells” zijn volgens Musk “bullshit”. Toyota neemt de Tesla-topman op de hak in een filmpje dat behalve grappig ook leerzaam is.

De fabrikant van de waterstofauto Mirai legt op zijn YouTubekanaal uit hoe waterstof gewonnen kan worden uit biogas. Het filmpje laat zoen hoe een melkveehouder een berg mest levert. Op een productielocatie wordt die mest vergist tot biogas, waaraan vervolgens het waterstof wordt onttrokken. Even tanken en de Mirai kan weer rijden.

Toyota presenteerde zijn waterstofauto eind 2014 aan het grote publiek. De € 50.000 kostende bolide moet volgens het merk een kentering in de auto-industrie teweeg brengen. Om de technologie gemeengoed te laten worden, deelt Toyota zijn patenten met andere fabrikanten.

Nog dit jaar wil Toyota 700 Mirai’s van de band laten rollen. Het concern heeft daarmee geen primeur. Hyundai heeft al een auto met brandstofcel op de markt gebracht.

Probleem bij de introductie van waterstofauto’s is de ontbrekende infrastructuur. In thuisland Japan wordt een netwerk van tankstations uit de grond gestampt. Ook in Nederland en Groot-Brittannië zijn de eerste waterstoftankstations gebouwd.

Toyota Mira waterstof

Bron: Toyota, Business Insider | foto: Maurizio Pesce, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)