30-04-2015 09:30 | Door: Erik Verheggen

De nieuwe Volvo XC90 T8 Twin Engine komt nog dit jaar in aanmerking voor 7 procent bijtelling. Volvo heeft de CO2-uitstoot weten te verlagen van 64 gram per kilometer naar 49 gram, nog voor de start van de productie. 

Daarnaast stijgt het gecombineerd vermogen naar maar liefst 407pk (299kW). In de Volvo XC90 T8 plug-in hybride werken een 2,0-liter viercilinder Drive-E benzinemotor en een elektromotor optimaal samen. Ze zijn gekoppeld aan de standaard achttraps-automaat en vierwielaandrijving. Beide krachtbronnen leveren een gezamenlijk vermogen van 407pk (299 kW) en 640 Nm koppel.

Volvo XC90 T8 Twin Engine

Door gebruik van de nieuwste generatie elektromotor, verdere verfijning van de aandrijflijn en het samenspel tussen beide motoren, komt de CO2-uitstoot nu op 49 gram per gereden kilometer.

Uitrusting

De nieuwe Volvo XC90 heeft een uitgebreide uitrusting met onder meer zeven-zitplaaten, lederen bekleding, een tablet-achtige touchscreen met uitgebreid infotainment en optioneel een Bowers & Wilkins premium audiosysteem.

Het veiligheidspakket is het compleetste ooit. Wereldprimeurs zijn Run off road protection en Intersection Braking. Het eerste systeem herkent de situatie als de auto van de weg raakt. Dan worden de voorste veiligheidsgordels aangespannen om de bestuurder en de passagier in positie te houden. Intersection Braking zorgt ervoor dat de XC90 ook tijdens het insturen op een kruispunt automatisch remt om een botsing met een naderende tegenligger te voorkomen of de impact van een botsing te beperken.

Ook bijzonder is de Adaptieve cruise controle. Dit is de eerste stap richting autonoom rijden. Het systeem kan zelfstandig remmen, accelereren en sturen, terwijl het een constante afstand tot de voorganger aanhoudt.

Volvo XC90 T8 Twin Engine

Bron: Volvo