04-05-2015 10:09 | Door: Erik Verheggen

Nasa heeft een succesvolle testvlucht uitgevoerd met bewegelijke vleugels. In plaats van scharnierende ‘flaps’, heeft dit systeem een vleugel die de optimale vorm aanneemt.

De vleugels zijn buigbaar en draaibaar. Ze kunnen daardoor een vorm aannemen met een zo laag mogelijke luchtweerstand. Nasa heeft het systeem ingebouwd in een Gulfstream III vliegtuig.

Volgens ingenieursbureau FlexSys, dat betrokken was bij de ontwikkeling van de vleugels, levert toepassing van het systeem op bestaande vliegtuigen een brandstofbesparing op van 3 tot 5 procent. Bij nieuw ontworpen, flexibele vleugels loopt de besparing op naar 8 tot 12 procent, meldt het bedrijf.

Windturbines

Naast de vliegtuigvleugels, ziet FlexSys ook andere toepassingen voor de technologie. Alle oppervlakten waar lucht of water langs stroomt kunnen geoptimaliseerd worden, meldt het bedrijf in een YouTube-filmpje. Fabrikanten van auto’s, schepen, windturbines zouden hun voordeel kunnen doen met vormveranderende materialen.

Het project valt onder het Environmentally Responsible Aviation Programme van Nasa, dat de milieudruk van de luchtvaart moet verkleinen. De organisatie meldt dat het de eerste van acht technologische innovaties is die Nasa dit jaar demonstreert.

Bron: Nasa, Mashable, FlexSys | foto: Nasa