25-09-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Afgelopen vrijdag stelde de Europese Commissie een limiet van vijf procent op de productie van biodiesel.

De maatregel wordt door milieuactivisten gezien als een overwinning, die meer kwaad dan goed zien in biodiesel. Biodiesel is een biobrandstof op basis van plantaardige olie of dierlijk vet. De productie ervan kan leiden tot ontbossing en een stijging van de voedselprijzen. Bovendien heeft recent onderzoek uitgewezen dat de CO2-uitstoot van biodieselproductie hoger is dan die van fossiele brandstof.

De Europese Commissie begrenst het aandeel biobrandstof van plantaardige of dierlijke oorsprong daarom tot vijf procent van de totale energieconsumptie in de Europese transportsector. Op dit moment wordt 4,5 procent van de energie in deze sector uit biodiesel gehaald.

We kunnen het ons moreel niet veroorloven om een hele grote industrie te bouwen op iets dat niet goed is voor het milieu en de voedselprijzen.Connie Hedegaard, Eurocommissaris Klimaat

“We stoppen niet met de biodieselindustrie. Wat ze nu produceren kunnen ze blijven produceren”, benadrukt Connie Hedegaard, Eurocommissaris voor klimaat. “Maar we kunnen het ons moreel niet veroorloven om een hele grote industrie te bouwen op iets dat niet goed is voor het milieu en de voedselprijzen.”

Tweede en derde generatie

Door de doelstelling van de EU dat tien procent van de transportbrandstof in 2020 uit hernieuwbare bronnen moet komen, is het belangrijk de biobrandstofindustrie te blijven stimuleren. Er zal nu extra aandacht gevestigd worden op tweede en derde generatie brandstoffen, zoals landbouw- en stadsafval of zeewier, die nog in een vroeger ontwikkelingsstadium zijn dan biodiesel.

Het European Biodiesel Board (EBB), een non-profitorganisatie om biodiesel te promoten, reageerde verontwaardigd op de maatregel. Volgens de EBB kan de regel zorgen voor een catastrofaal einde van de industrie, die €10 mrd per jaar waard is. Ook vindt de organisatie dat er meer data nodig is om de cijfers over de CO2-uitstoot van biodieselproductie te onderbouwen.

Er wordt altijd gezegd dat we meer kennis nodig hebben, maar er zijn verschillende studies die dit uitwijzen.Connie Hedegaard

Prioriteiten

“Er wordt altijd gezegd dat we meer kennis nodig hebben, maar er zijn verschillende studies die dit uitwijzen”, reageerde Hedegaard op de aantijgingen. “We moeten politieke beslissingen baseren op beschikbare kennis. Het zou absurd zijn om ons doel van tien procent te behalen door iets te gebruiken dat niet goed is voor het milieu. We moeten goede prioriteiten stellen.”

Foto: CIAT