26-09-2012 11:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vanaf 1 oktober is er een aankoopsubsidie voor schone taxi’s en bestelwagens. De subsidie voor een plug-in hybride of elektrisch aangedreven voertuig is €3.000.

Ook een uitzonderlijk schone bezine-, lpg-, aardgas- of dieselmotor levert een subsidie van €1.250 op.  De nieuwe subsidieregeling, die eerder deze maand werd aangekondigd door de Europese Commissie, is bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren in binnensteden. Juist hier maken taxi’s, koeriers en bestelauto’s veel relatief korte, vervuilende ritten. Voor de aanschafsubsidie is € 25 mln beschikbaar gesteld.

Ik ben blij dat we in deze tijd van bezuinigingen nog ondernemers kunnen stimuleren om te schakelen naar een duurzamere bedrijfsvoering Atsma, staatssecretaris Infrastructuur en Milieu

Geld komt doelgericht op z’n plek terecht

Het milieuvoordeel van elektrische aandrijving is het grootste bij lage snelheden, met veel optrekken en afremmen. Bovendien hoeft de actieradius geen belemmering te vormen voor wie veel korte ritten maakt in een stedelijke omgeving waar voldoende laadpunten zijn.

“Wanneer taxibedrijven, bezorgdiensten en andere veelrijders kiezen voor schonere motortechniek komt dit geld heel doelgericht op z’n plek terecht: in stedelijke milieus waar de luchtkwaliteit het meest onder druk staat”, zegt staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu. “Ik ben blij dat we in deze tijd van bezuinigingen nog ondernemers kunnen stimuleren om te schakelen naar een duurzamere bedrijfsvoering.” .

Hogere aanschafprijs geen drempel meer

De subsidie is alleen beschikbaar voor kopers die over hun wagens geen BPM (aanschafbelasting) hoeven te betalen. Zij zijn daardoor ongevoelig voor de fiscale prikkel die nu al bestaat in de variatie van BPM-tarieven voor meer en minder schone auto’s. Een aankoopsubsidie kan daarom helpen om de drempel van een hogere aanschafprijs weg te nemen.

De subsidieregeling staat open voor taxi’s en bestelwagens maar ook voor andere voertuigen waarover geen BPM geheven wordt zoals politie-, brandweer- en ziekenauto’s, invalidenvoertuigen, lijkwagens en geldtransportwagens. De subsidie kan worden aangevraagd voor voertuigen die na 1 oktober 2012 en voor 1 januari 2015 worden aangeschaft.

Bron: Rijksoverheid

Foto: Andre Stoeriko