27-09-2012 10:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Na bijna zes keer elektrisch rond de aarde gereden te zijn, zijn de medewerkers van Rijkswaterstaat enthousiast geraakt over elektrisch rijden.

Een jaar lang hebben de medewerkers van Rijkswaterstaat 24 elektrische voertuigen getest, bestaande uit de vier meest verkochte elektrische modellen, zoals de Nissan Leaf en de Opel Ampera. De auto’s zijn een jaar lang gemonitord op inzet en energieverbruik door TNO, een onderzoeksorganisatie die zich onder andere bezig houdt met elektrische mobiliteit. De elektrische auto’s werden gebruikt voor het dagelijks woon-werkverkeer en legden gezamenlijk meer dan 233.000 kilometer af.

Lage energiekosten

Uit het onderzoek van TNO bleek dat de energiekosten voor de elektrische auto’s de helft lager zijn dan bij een vergelijkbare benzineauto. De kosten voor een volle ‘tank’ bedragen zo’n €4.

Uit interviews met de werknemers bleek verder dat ze naar mate het project vorderde steeds enthousiaster werden over het elektrisch vervoer. Wel bleek dat de actieradius 50 tot 64 procent lager lag dan de fabrikant beloofde door weersomstandigheden en het gebruik van de airco.

Wagenpark Rijkswaterstaat

Staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu Joop Atsma sprak in 2010 de ambitie uit om een kwart van het wagenpark van 1.700 voertuigen van Rijkswaterstaat te vervangen voor elektrisch vervoer. Volgens het rapport van TNO is dit goed mogelijk en kan deze ambitie uitgebreid worden naar het gebruik van elektrische auto’s binnen de hele Rijksoverheid.

Bron: TNO

Foto: harry_nl