21-05-2015 12:05 | Door: Erik Verheggen

Stimuleringsfonds Ondernemend Oranje Kapitaal investeert € 1 mln in het Venlose bedrijf Soios, dat toeristentreintjes op zonne-energie ontwikkelt en produceert.

Soios bouwt de Solar Sun Shuttle, een treintje op zonne-energie voor op de weg. In heel Europa rijden al 25 treintjes van dit type rond. Volgens Soios en Stimuleringsfonds Ondernemend Oranje Kapitaal (OOK) ligt er vooral in Zuid-Europa een markt voor dit soort toeristentreintjes.

Soios is naar eigen zeggen de enige fabrikant die een trein op zonne-energie met een groot bereik in het assortiment heeft. Het zonne-treintje kan hellingen aan tot 15 procent. De zonnepanelen geven per uur genoeg energie om 10 kilometer te rijden.

VDL Venlo

Soios werkt voor de productie van de Solar Sun Shuttle samen met VDL Groep. De treintjes worden geassembleerd bij VDL Bus Venlo. Het bedrijf bestaat sinds 2011 en is opgericht door NV Industriebank LIOF, VDL Participatie BV en Romainco BV.

Ondernemend Oranje Kapitaal is een nieuwe participatiemaatschappij die investeert in innovatieve Nederlandse MKB. Een aantal grote Nederlandse ondernemingen, financiële instellingen, vermogende ondernemers en families nemen deel aan OOK. De investering van € 1 mln is de eerste investering van OOK in een innovatief MKB-bedrijf.

Bron: Soios, Ook, Solar Magazine, Link | foto: Wouter Hagens, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)