27-05-2015 09:51 | Door: Erik Verheggen

BWM en Nissan werken aan infrastructuur voor elektrische auto’s in Zuid-Afrika. De fabrikanten willen met hun duurzame auto’s de markt veroveren.

Nissan en BMW geven zichzelf tot 2017 de tijd om in het Afrikaanse land een netwerk van snellaadstations in te richten. Nissan heeft zijn elektrische Leaf al in 2013 in Zuid-Afrika geïntroduceerd. BMW bracht er in maart van dit jaar zijn i3 en i8 op de markt.

De plannen van de autofabrikanten worden bemoeilijkt door problemen met het stroomnet in Zuid-Afrika. Het staatsenergiebedrijf Eskom moet de stroomtoevoer naar huishoudens en bedrijven soms afknijpen om de stabiliteit van het net op peil te houden.

“Wij verwachten niet dat die crisis onze plannen in de weg zit”, zegt een woordvoerder van Nissan tegen persbureau Reuters. “Wij onderzoeken ook hernieuwbare stroombronnen voor onze laadinfrastructuur.”

Opmerkelijke samenwerking

De verkoop van volledig elektrische auto’s komt niet overal op de wereld van de grond. Kopers in opkomende economieën laten zich nog afschrikken door de beperkte actieradius en laadfaciliteiten. Bovendien is de hogere aankoopprijs een probleem.

De samenwerking van BMW en Nissan lijkt een opmerkelijke stap. De beide merken doen er alles aan om marktaandeel van elkaar af te snoepen. “Maar we moeten samenwerken om een succes te maken van de introductie en uitbreiding van elektrische auto’s en hybrides in deze markt”, zegt directeur Tim Abbott van BMW Zuid-Afrika tegen Reuters.

Bron: Reuters | foto: Kārlis Dambrāns, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)