04-10-2012 16:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse chemiebedrijf DSM heeft een materiaal ontwikkeld dat sterk genoeg is om een containerschip op sleeptouw te nemen.

In het Nemo Science Center in Amsterdam zal de stof genaamd Dyneema op 1 en 2 november de competitie aangaan met twaalf andere duurzame, innovatieve concepten tijdens de verkiezing van de 'Enlightenmentz’. De lichtgewicht stof is ondanks zijn soepele uiterlijk vijftien keer sterker dan staal.

De onverwoestbaarheid van het materiaal heeft gezorgd voor een bijzonderesamenwerking met het Duitse Skysails. Skysails maakt vliegers op industriële schaal die zo veel trekkracht hebben dat het de motoren van zeeschepen ontlast. Op het touw van zo’n vlieger komen veel krachten te staan en daarom is Dyneema hiervoor het ideale product.

Ook de Nederlandse start-up Ampyx maakt gebruik van Dyneema. Ampyx wekt windenergie op met zweefvliegtuigjes die via een Dyneema-kabel aan de grond vast zitten.

Zeilen anno nu

In 2008 voerde Skysails een succesvolle proef uit met een vlieger van 160 vierkante meter. Een commercieel containerschip vertrok vanaf Duitsland naar Venezuela en ging terug via de VS en Noorwegen. Met de vlieger bespaarde het schip 10 tot 15 procent aan brandstof en CO2-uitstoot. Omgerekend is dat €770 tot €1200 per dag aan brandstofkosten.

In 2010 verkocht Skysails zijn eerste installatie aan het grootste vissersschip van Duitsland: de Maartje Theadora. Ook dit schip wordt voortgetrokken door de 160 vierkante meter grote vlieger. SkySails wil doorgroeien naar vliegers van 1.600 vierkante meter en kan hiermee naar eigen zeggen voor een brandstofbesparing tot 50 procent zorgen.

Enorme hoogtes, enorme krachten

Het gebruiken van een vlieger blijkt veel effectiever te zijn dan het installeren van een zeil. Bijkomend voordeel is dat de vlieger werkt tot op 300 meter. Daar is de wind stabieler en sterker op zeeniveau. Op dat soort hoogtes is een vlieger op industriële schaal aan gigantische krachten onderhevig. Het touw van Dyneema biedt hier uitkomst.

Het materiaal is echter op meer gebieden toepasbaar. SkySails wil naast vliegers voor schepen ook vliegerparken oprichten. Daar zullen vliegers tot op 800 meter energie opwekken. Daarnaast kan het materiaal gebruikt worden in andere branches. Het kan bijvoorbeeld verwerkt worden in beschermende kleding en gebruikt worden voor visnetten.

Andere kanshebbers voor de titel van 'Enlightenment' zijn de biologische PEF-fles van Avantium en gewasbescherming met UV-licht van CleanLight, waar DuurzaamBedrijfsleven.nl al eerder video's over maakte. Alle kansmakende innovaties zijn te vinden op de website van Enlightenmentz.

Foto: Pauly March