28-05-2015 15:41 | Door: Erik Verheggen

Na Tesla blijft ook Ford niet op zijn patenten zitten. Om de ontwikkeling en markt voor elektrische auto’s te versnellen, maakt de autofabrikant zijn kennis publiek.

Ford heeft zes hybride of volledig elektrische auto’s in zijn assortiment. De ontwikkeling daarvan leverde al 650 patenten op voor elektrische-autotechnologie en 1.000 patenten die nog in behandeling zijn. Ruim 400 daarvan diende het bedrijf in 2014 in. Dat is meer dan 20 procent van het totale aantal patenten dat het bedrijf in dat jaar vastlegde.

“Ons doel is innovatie”, zegt Kevin Layden, die directeur is van het elektrische programma van Ford. “We moeten als auto-industrie samenwerken en elkaar blijven uitdagen. Door ideeën te delen kunnen bedrijven grotere problemen oplossen en de industrie als geheel vooruit helpen.

Ford treedt met de actie in de voetsporen van Tesla, dat een jaar geleden ook veel patenten vrij gaf. Tesla maakte onder meer patenten op Superchargers publiek, zodat andere producenten van elektrische auto's hun ontwerpen hierop kunnen afstemmen.

Ook Toyota gaf dit jaar al een groot aantal patenten op, maar dan over brandstofceltechnologie. De Japanse fabrikant probeert een markt te ontwikkelen voor waterstofauto’s. Ook bedrijven die waterstoftankstations opzetten, kunnen de kennis van Toyota gebruiken.

Bron: Ford | foto: F. D. Richards, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)