31-05-2015 10:10 | Door: Willemien Groot

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is vertrokken voor de lange reis van China naar de Amerikaanse staat Hawaii. De afstand is de langste en gevaarlijkste die het toestel aflegt.

De Zwitserse piloot André Borschberg bestuurt de Solar Impulse 2 zes aaneengesloten dagen en nachten. Hij mag alleen korte momenten rusten tijdens de tocht van ruim 8.000 kilometer over de Stille Oceaan.

Het toetsel is met ruim een maand vertraging vertrokken. De Solar Impulse 2 stond sinds 21 april aan de grond bij de Chinese stad Nanking. Het vertrek is door het slechte weer steeds uitgesteld. Door de bewolking konden de accu's van het revolutionaire toestel opvoldoende opladen.

Recordafstand

De duurzame reis van China naar Hawaii op zonnestroom is de ultieme testcase. Het toestel heeft een spanwijdte van 72 meter. De vleugels zijn geheel bedekt met 17.000 zonnecellen die de vier motoren aandrijven.

De recordafstand die een zonnevliegtuig ooit heeft afgelegd, is 1.468 kilometer. Ook dit record staat op naam van de Solar Impulse 2. Als tijdens de reis iets misgaat, heeft Borschberg een parachute aan boord om zichzelf in veiligheid te brengen.

Volg hier de live-beelden van de zevende etappe  van de Solar Impulse 2:

Bron: Solar Impulse 2 | Foto: Solar Impulse 2