09-06-2015 09:30 |

In Utrecht kunnen inwoners hun elektrische auto gebruiken als energieopslag. Stedin heeft in de wijk Lombok het eerste vehicle-to-grid-laadsysteem in gebruik genomen

Het opslagsysteem voor zonne-energie van Nissan kan elektrische auto’s laden en ontladen. Bewoners wekken zelf zonnestroom op en kunnen die vervolgens opslaan in de accu van elektrische auto. De auto-accu’s kunnen op hun beurt de woningen van stroom voorzien wanneer daar vraag naar is.

Volgens netbeheerder Stedin zorgt dit voor een hoger rendement op zonnestroom en worden stroompieken op het net afgevlakt. Het project stimuleert bovendien elektrisch rijden in Utrecht. 

De opening van het systeem is een vervolg op de lancering van de slimme laadpaal van General Electric in Lombok, eind 2014. Het vehicle-to-grid-systeem voegt energieopslag toe aan de slimme laadpaal.

Slim op- en ontladen

Het project vormt de eerste bouwstenen van wat de betrokken partijen een Smart Solar Charging-proeftuin noemen. Deze proeftuin draagt volgens netbeheerder Stedin bij aan verbetering van de luchtkwaliteit, de transitie naar elektrische mobiliteit en het zonneplan van de stad Utrecht, dat 10.000 zonnepanelen in 2018 ambieert.

Naast elektrische auto's, zouden ook waterstofauto's in de toekomst gebruikt kunnen worden om het net te stabiliseren. Op The Green Village van de TU Delft testen onderzoekers de mogelijkheden van een brandstofcelauto als stroomleverancier. Onder ander het rendement van de brandstofcel en de koppeling aan enkele woningen zijn onderwerp van onderzoek.

Bron: Stedin | foto: Oregon Department of Transportation, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)