10-06-2015 12:04 | Door: Thijs ten Brinck

Het Eindhovense studententeam Fast bouwt een waterstofauto die vloeibaar mierenzuur tankt. De technologie geeft brandstofcelauto’s meer reikwijdte.

Fast, dat staat voor Formic Acid Sustainable Transportation, maakt gebruik van een baanbrekende technologie die is ontwikkeld door de onderzoeker Georgy Filonenko.

Het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven wil de wetenschappelijk doorbraak gebruiken in een echte brandstofcelauto. Fast won met zijn plan de Eindhovense BrainsAward. Mede-oprichter Max Aarts bij de uitreiking: "We willen binnen een jaar een auto op mierenzuur laten rijden."

Mierenzuur

Filonenko promoveerde eerder dit jaar op een katalysator die mierenzuur razendsnel omzet in waterstof en CO2. Waterstof is in de vorm van het vloeibare mierenzuur veel compacter te vervoeren dan het gasvormige en zeer vluchtige waterstof zelf. Dat brengt een werkbare en duurzame waterstofinfrastructuur dichterbij.

Fast pikte het concept van Filonenko op als onderdeel van ene Honors programma van de TU Eindhoven. Het team werkt nu zelfstandig verder aan de opschaling van het concept. 

Bron: Eindhovens Dagblad, Engineers Online | Foto: photochem_PA, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)