11-06-2015 13:37 | Door: Erik Verheggen

Diamond Aircraft en Siemens bouwen een hybride vliegtuig. Het bijzondere toestel krijgt twee elektromotoren aan weerszijden van de neus. 

Dat meldt de website AVweb. Het toestel, dat in Oostenrijk wordt ontwikkeld, is gebaseerd op een conventioneel propellervliegtuig. Op de plek waar normaal de motor bevestigd is, hebben Siemens en Diamond een dieselgenerator gemonteerd. Die levert de stroom voor twee compacte 114 paardenkracht sterke elektromotoren aan weerszijde van de neus.

Het vliegtuig is volgestopt met meer dan 200 kilo aan lithium-ionbatterijen. De kruissnelheid is 120 knopen. Daarbij verbruikt het toestel tot 7 liter brandstof per uur, ongeveer 10 procent van het brandstofverbruik van een toestel met conventioneel toestel.

Prototype

Siemens en Diamond gaan met hun toestel de concurrentie aan met Boeing en de Cambridge University. Deze partijen werken aan een kleiner vliegtuigje. Het prototype van Boeing is het eerste vliegtuig dat tijdens de vlucht zijn accu’s kan opladen. Ook de Britse start-up Faradair Aerospace werkt aan een hybride toestel. Het bedrijf zoekt financiering voor een hybride zespersoons vliegtuig. Vliegtuigbouwer Airbus werkt aan een veel groter toestel, dat 70 tot 90 mensen moet gaan vervoeren.

Bron: Gas2, AVweb | Foto: Diamond Aircraft