15-06-2015 12:03 | Door: Erik Verheggen

Porsche heeft de 24-uursrace van Le Mans gewonnen. Het team eindigde met zijn hybride 919 op de plaatsen een en twee. Geen zoveelste titel dus voor Audi’s hybride, de R18 e-tron.

Porsche kwam met Formule 1-coureur Nico Hülkenberg als eerste over de finish. Oud-Formule 1-rijder Mark Webber bemande de 919 Hybrid die als tweede aan de meet kwam.

De 919 Hybrid is de eerste Le Mans-winnaar die twee systemen heeft om energie terug te winnen. Behalve bij het remmen, gebruikt Porsche ook het overschot aan laaddruk van de turbomotor om energie op te wekken. Daardoor slaat de 919 zowel bij het remmen als bij het accelereren stroom op.

Het was voor het eerst sinds 2009 dat de overwinning in de mythische race niet naar Audi ging. Zowel Porsche als Audi kiezen voor hun Le Mans-auto’s voor een hybride aandrijving. Maar waar Audi met zijn dieselelektrische aandrijving lange tijd onoverwinnelijk was, kiest Porsche voor een hybride met benzinemotor. Beide merken weten ruim 500 paardenkracht uit hun hybride te persen.

Bron: Racexpress, Autoblog | Foto: Nic Redhead, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)