16-06-2015 10:12 | Door: Erik Verheggen

Airbus heeft op een vliegshow in Parijs zijn elektrische tweezitter E-Fan 2.0 gepresenteerd. Het toestel kan een uur emissievrij vliegen. Airbus heeft grote plannen met duurzame luchtvaart.

Het plug-in toestel van Airbus heeft een spanwijdte van 9,5 meter. De twee 30 kilowatt sterke elektromotoren krijgen stroom uit 120 lithium-ion batterijen. Het hele toestel is opgetrokken uit koolstofcomposiet, en weegt daardoor minder dan 500 kilo. De maximale kruissnelheid bedraagt 219 kilometer per uur.

Het toestel ziet er uit als een klaar product, maar dat is het niet. Met een reikwijdte van een uurtje vliegen is het vliegtuig niet geschikt voor de commerciële markt. De E-Fan laat wel zien waar Airbus heen wil met elektrisch vliegen.

Volledig elektrisch vliegen

De volgende stap is een vierzitter, gebaseerd op hetzelfde concept. Het concern mikt voor 2050 op een passagiersvliegtuig met 100 stoelen. Eerder al liet Airbus doorschemeren dat het bezig is met de ontwikkeling van hybride vliegtuigen, die elektrisch kunnen opstijgen en landen. Die toestellen krijgen zeventig tot 90 stoelen en moeten al in 2030 het luchtruim kiezen.

Airbus is niet de enige speler in de innovatierace naar elektrische luchtvaart. Maar het bedrijf is wel de eerste grote speler die inzet op volledig elektrisch vliegen. Die andere vliegtuiggigant, Boeing, werkt samen met Cambridge University aan hybride toestellen. Ook Diamond Aircraft en Siemens werken samen aan een hybride toestel. De Britse start-up Faradair Aerospace heeft zoekt financiering voor een hybride vliegtuig, dat zowel elektrisch als op biodiesel vliegt.

Bron: ITProPortal, Betanews