17-06-2015 07:21 | Door: Willemien Groot

General Motors heeft een duurzame bestemming gevonden voor afgeschreven accu’s uit de elektrische Chevrolet Volt. Ze leveren stroom voor de kantoorverlichting in het nieuwe datacentrum.

Een pakket van vijf accu's is voldoende voor de verlichting van het kantoor van het nieuwe GM-datacentrum en het naastgelegen parkeerterrein. Het centrum staat in Milford, Michigan, het testcentrum van de Amerikaanse autofabrikant. 

De accu's zijn aangesloten op twee windmolens met elk een geïnstalleerd vermogen van twee kilowatt en een zonnecentrale van een kilowatt. Samen leveren die voldoende stroom voor de verlichting en de naastgelegen parkeerplaats.

Hergebruik

De alternatieve stroomvoorziening uit de eigen accu's dient meerdere doelen. De kantoren en de parkeerplaats zijn op jaarbasis energieneutraal, wat GM bespaart op de energierekening. Daarnaast is opslagcapaciteit zo groot dat het accupakket bij een stroomstoring vier uur lang noodstroom kan leveren.

Volgend jaar komt een nieuw model van de elektrische Chevrolet op de markt. Het concern onderzoekt de mogelijkheden voor hergebruik van de afgeschreven eerste-generatie accu's. Gemiddeld hebben die nog altijd 80 procent van hun oorspronkelijke opslagcapaciteit. Een nieuwe toepassing als opslagsysteem verlengt de levensduur van de accu en beperkt de hoeveelheid afval.

Het systeem dient als testomgeving voor een mogelijke commerciële uitrol van pakketten tweedehands accu's. Volgens GM kunnen bedrijven het energieopslagsysteem gemakkelijk inbouwen, zonder hoge investeringskosten vooraf.

Bron: General Motors | Foto: General Motors