24-06-2015 16:29 | Door: Thijs ten Brinck

De Duitse start-up Nomadic Power heeft een financiering van € 2 mln opgehaald voor de ontwikkeling van een aanhanger met 85 kilowattuur stroomopslag. Kleine elektrische auto's kunnen er 600 kilometer mee rijden.

Het concept van de start-up Nomadic Power uit het Duitse Darmstadt heeft een dubbele functie. Als grote energieopslag-op-wielen geeft de aanhanger elektrische auto's met een beperkte accu tot 400 kilometer extra bereik. Modellen als de Nissan Leaf, Renault Zoe en BMW i3 kunnen met het laadstation aan de trekhaak drie keer verder rijden dan op de ingebouwde accu.

Thuis, geparkeerd voor de deur, slaat de aanhanger stroom van zonnepanelen op, en levert hij back-up elektriciteit bij problemen op het elektriciteitsnet. Als de elektrische rijder niet op vakantie gaat, heeft de aanhanger, verbonden met het netwerk thuis, dezelfde voordelen als een Powerwall-thuisbatterij van Tesla.

Batterijwisselstation

Nomadic Power heeft een financiering van € 2 mln gekregen uit het MobileBattery-programma van de Europese Commissie. De start-up wil de aanhangers met accupakketten van 40, 60 of 85 kilwattuur leveren. Wat de apparaten gaan kosten, is nog onduidelijk.

Nomadic Power wil de aanhangers ook verhuren bij tankstations langs de snelwegen. Ze zijn daarmee een eenvoudig en universeel alternatief voor accuwisselstations die onder andere door Tesla en de inmiddels failliete Israëlische start-up Better Place zijn geïntroduceerd.

Bron: Nomadic Power, Green Car Congress