01-07-2015 09:31 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse elektrische bussenbouwer Proterra heeft bij een nieuwe investeringsronde $ 55 mln opgehaald. Het bedrijf uit South Carolina wil zo snel mogelijk uitbreiden. 

Het concern gaat er vanuit dat de prijs van lithium-ionaccu’s zo snel daalt, dat de elektrische bus op korte termijn al kan concurreren met bussen op fossiele brandstoffen. Proterra verwacht dat de gigafabriek van Tesla, die op grote schaal accu's gaat produceren, de doorslag geeft. 

Het Amerikaanse concern uit de Amerikaanse staat South Carolina verkoopt volledig elektrische bussen, voornamelijk aan gemeentelijke vervoersbedrijven. Proterra heeft tot dusver 60 bussen gebouwd en heeft een orderportefeuille voor nog eens ruim honderd bussen.

In de nieuwe investeringsronde is onder meer Hercules Technology Growth Capital ingestapt, een investeringsfonds dat is gericht op innovatie en technologie. Bij eerdere investeringsrondes haalde het bedrijf al $ 125 mln op.

Inhaalslag

Bussen op diesel en gas zijn nog steeds de meest verkochte voertuigen, op de voet gevolgd door plug-in hybrides. Passagierstransport op fossiele brandstoffen is nog steeds goedkoper dan duurzaam elektrisch transport. Volgens het concern zijn de investeringen vooraf hoger, omdat de accu’s zo duur zijn.

De exploitatiekosten zijn, door afwezigheid van brandstofkosten, fors lager. De vervoerder bespaart ook op onderhoudskosten. Als de prijs van accu's gaat dalen, zijn elektrische bussen volgens Proterra op alle fronten concurrerender.

Bron: Proterra, Wall Street Journal, Fortune | Foto: Proterra