02-07-2015 09:03 | Door: Laura Fransen

Het Nederlandse EBS Public Transportation heeft het brandstofverbruik in één jaar met 6,58 procent teruggebracht. In samenwerking met Scania stapten alle 400 chauffeurs over op een duurzamere rijstijl.

Om de brandstofbesparing van 6,58 procent te bereiken, maakte openbaar vervoersbedrijf EBS Public Transportation (EBS) uit Waterland gebruik van Fleet Consultancy van de Zweedse voertuigproducent Scania. Het programma bestaat uit intensieve training en coaching van chauffeurs, met als einddoel een duurzame rijstijl die voor zowel de bestuurder als passagiers comfortabel is.

Volgens CEO Wim Kurver van EBS is het succes van Scania’s Fleet Consultancy vooral te danken aan de praktijkgerichte aanpak. “De chauffeur krijgt niet de opdracht ‘comfortabel te rijden’ of om ‘brandstof te besparen’. Dat is vaak te abstract”, zegt Kurver tegen nieuwswebsite Transport Online. “Terwijl een opdracht om bijvoorbeeld ‘maximaal uit te rollen’ veel meer herkenbaar is en daardoor sneller wordt opgepakt.”

Het Fleet Management-systeem van Scania registreert het rijgedrag van de chauffeur. Aan de hand hiervan vindt training en een coachingstraject plaats om de rijstijl te optimaliseren. De focus ligt hierbij op stationair draaien, harde remmingen en uitrollen.

In de Colombiaanse stad Cartagena rijden binnenkort ook bussen rond met Scania’s Fleet Management-systeem. Scania levert 147 Euro 6-gasbussen aan de stad om de milieu-impact van het openbaar vervoer te verkleinen. 

Bron: Transport Online | Foto: Smiley.toerist, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)