03-07-2015 12:04 | Door: Thijs ten Brinck

Het heeft lang geduurd en vele pogingen gekost, maar het innovatieve vliegtuig Solar Impulse 2 heeft zijn monstertocht van Japan naar Hawaii voltooid. Opnieuw zijn records gebroken.

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is geland in Honolulu op Hawaii. De Zwitserse piloot André Borschberg heeft een solovlucht van bijna vijf dagen achter de rug. Niet eerder bleef een vliegtuig op zonne-energie zolang in de lucht. Ook breekt de Zwitser het record van de langste solovlucht ooit in de luchtvaart.

Borschberg kan de Solar Impulse maximaal 20 minuten aaneengesloten op de automatische piloot laten vliegen. In die tijd probeert hij te slapen en doet hij aan yoga om de spieren te ontspannen.

Niet zonder oponthoud

Oorspronkelijk zou het vliegtuig voor de recordvlucht opstijgen vanuit de Chinese stad Nanjing. Daar stond de Solar Impulse 2 al sinds 21 april 2015 aan de grond.

Nadat de vlucht eerder enkele keren was uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden, begon Borschberg op 31 mei aan de monstervlucht van China naar Honululu op Hawaii. Al snel sloeg het weer om en keerde de piloot terug voor een landing op Japans grondgebied. Daar raakte het zonnetoestel licht beschadigd, waardoor de volgende poging nog langer op zich liet wachten.

Borschberg heeft de solovlucht van ongeveer 8.000 kilometer er bijna opzitten. Het laatste deel van de vlucht is te volgen via een livestream.

Bron: De morgen, NOS | Foto: Solar Impulse