09-11-2012 11:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

NS, Veolia en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu gaan samenwerken om het remmen van de trein nog meer energie te laten opwekken.

Remmen is zonde. Eerst wordt er een hoop energie gebruikt om op snelheid te komen en vervolgens sta je stil en is alle moeite voor niets geweest. De NS wil dat anders doen. Daar wordt energie die vrijkomt bij remmen terug de bovenleiding ingestuurd. Dit levert nu al een elektriciteitsbesparing op van 6 procent.

Nog duurzamer

Veolia, NS en de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld, gaan dat percentage fors omhoog stuwen op het  traject Maastricht-Kerkrade. De partijen gaan kijken of het materieel met andere instellingen kan rijden. Daarnaast gaat onderzocht worden of remstroom ook kan terugvloeien in het openbare elektriciteitsnetwerk. Op dit moment kunnen namelijk alleen in de buurt rijdende treinen profiteren van de hergebruikte energie.

“Door dit soort maatregelen maken we de trein een nog schoner alternatief voor de auto en bouwen we de groene voorsprong van de trein verder uit,” liet Mansveld weten. En dat terwijl de trein reeds 75 procent schoner is dan de auto.

De verwachtingen zijn hoog. Als de proef succesvol blijkt te zijn kan het op nationaal niveau worden uitgerold. Dat levert volgens de Rijksoverheid een besparing op van 70 gigawattuur aan stroom en 30 kiloton aan CO2.

Green Deal

Om het spoor verder te verduurzamen is afgelopen donderdag het kennisplatform Duurzaam Spoor opgericht. Behalve Veolia en de NS zijn er 85 andere partijen en overheden bij aangesloten. Dit is een voorbeeld van het Green Dealbeleid van de staatssecretaris. Zij wil partijen bij elkaar brengen, zodat die duurzame initiatieven van de grond krijgen die individuele organisaties boven het hoofd zouden groeien.

Bron: Rijksoverheid

Foto: Jeroen Bennink