14-07-2015 12:03 | Door: Erik Verheggen

In Noorwegen is een derde van de nieuw verkochte auto’s een elektrische of plug-in hybride auto. Het land torent daarmee ver uit boven Nederland, dat op de tweede plaats van de ranglijstjes staat.

Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau IHS Automotive. In het eerste kwartaal van dit jaar werden in Noorwegen 8.112 nieuwe elektrische auto’s op kenteken gezet. Dat is 33,1 procent van het totaal aantal verkochte Noorse auto’s. In Nederland rolden volgens IHS 5.760 elektrische auto’s en hybrides de showroom uit. Dat is 5,7 procent van alle verkochte auto’s in ons land.

De groei van het aantal verkochte elektrische auto’s bedraagt in Noorwegen 40,5 procent. In Nederland was dat 74,2 procent, meldt IHS. Daarmee zijn deze landen zeker niet de snelst groeiende markten.

China

In China kwamen er in de eerste drie maanden van 2015 12.555 nieuwe elektrische auto’s op de weg. Dat is een groei van 744,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In de Verenigde Staten kregen 14.832 elektrische auto’s een registratie. De Amerikaanse markt is daarmee weliswaar groter dan die van alle andere landen in de top 10 van IHS, maar met een groei van 0,2 procent zal dat niet lang zo blijven.

De marktdominantie van de elektrische auto in Noorwegen komt tot stand door allerlei voordelen die elektrische rijders genieten. Behalve de voordelige fiscale regelingen waar zij gebruik van kunnen maken, mogen ze bijvoorbeeld ook gebruik maken van gratis parkeerplaatsen en kunnen ze opstoppingen omzeilen via busbanen.

Volkswagen

De exploderende verkoopcijfers in Noorwegen pakken vooral goed uit voor Volkswagen. De Duitse autobouwer is door het Noorse succes van de E-Golf sinds dit jaar de best verkopende fabrikant in West-Europa.

Door de populariteit van elektrische rijden in Noorwegen is het land de grootste afnemer van tweedehands elektrische auto’s uit Nederland. In 2014 gingen ruim 900 elektrische auto’s vanuit Nederland de grens over. Dat is 12 procent van de elektrische auto’s die in ons land op kenteken stonden.

Bron: IHS Automotive, Forbes | Foto: Nick, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)