22-02-2012 11:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

(ANP) Een groep landen die zich verzet tegen de belasting die de Europese Unie heft op de uitstoot van CO2 door luchtvaartbedrijven, is het eens geworden over mogelijke represailles. De desbetreffende landen mogen zelf bepalen welke van deze maatregelen zij daadwerkelijk toepassen. Dat heeft gastheer Rusland woensdag laten weten.

Luchtvaartmaatschappijen die EU-landen aandoen, moeten sinds januari betalen per ton CO2 die zij uitstoten. Dat gaat door middel van onderling verhandelbare emissierechten. Landen als Rusland, China en Brazilië verzetten zich ertegen dat deze Europese vliegbelasting ook aan hun bedrijven wordt opgelegd. Zij waren deze week bijeen in Moskou om een gezamenlijk strijdplan op te stellen.

Dwarszitten

Volgens Rusland kunnen de betreffende landen hun luchtvaartmaatschappijen simpelweg verbieden om deel te nemen aan het handelssysteem dat de EU heeft opgetuigd voor emissierechten. China deed dat eerder deze maand ook al. Ook kunnen zij een formele klacht indienen bij de VN-luchtvaartorganisatie ICAO, of Europese luchtvaartbedrijven extra heffingen opleggen of dwarszitten bij het openen van nieuwe routes.

Kwakkelen

De Europese CO2-belasting stuit ook op veel verzet in de luchtvaartbranche zelf. Veel maatschappijen stellen dat zij al erg hun best doen om de uitstoot van het bekendste broeikasgas terug te dringen. De extra heffing komt bovendien op een moment dat de sector het al moeilijk heeft door de kwakkelende economie en hoge brandstofprijzen.

Foto: nffcnnr