17-07-2015 09:45 | Door: Erik Verheggen

Windpatronen op wereldschaal zijn in beweging door klimaatverandering. Dat resulteert in langere vliegtijden en stijgend brandstofverbruik en CO2-uitstoot.

Dat schrijft het Climate News Network op basis van wetenschappelijk onderzoek. Een team van Amerikaanse wetenschappers heeft berekend hoe een temperatuurstijging resulteert in hoger brandstofverbruik. Windsnelheden nemen gemiddeld toe. Vliegtuigen die een retourvlucht maken, hebben daardoor meer meewind en meer rugwind. Maar die twee effecten heffen elkaar niet op.

De wetenschappers hebben aan de hand van 34 verschillende klimaatmodellen berekend hoe de vluchttijden zich de afgelopen twintig jaar hebben ontwikkeld. Als voorbeeld neemt het Climate News Network retourvluchten tussen Honolulu op Hawaii en de Amerikaanse steden Los Angeles, San Francisco en Seattle. Door toegenomen windsnelheden duurt de reis naar het oosten 10 minuten korter, maar de terugreis naar het westen duurt 11 minuten langer.

Vier onderzochte vliegmaatschappijen maakten in de afgelopen 20 jaar samen 250.000 vluchten op deze routes. Daardoor waren ruim 4.000 extra vlieguren nodig. Geëxtrapoleerd naar alle vluchten wereldwijd, gaat het volgens de onderzoekers om 300.000 extra vlieguren.Dat levert 10 miljoen ton extra CO2-uitstoot.

Bron: Climate News Network, The Guardian | Foto: La Responsable, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)