20-07-2015 07:53 | Door: Thijs ten Brinck

De Amerikaanse start-up FreeWire test samen met het Duitse techconcern Siemens een mobiele snellaadoplossing. Het concept is vooral geschikt voor bedrijven met een snel groeiend elektrisch wagenpark.

De Mobi Charger is een grote accu op wielen. Met de verrijdbare snellader van FreeWire en Siemens hoeven de bestuurders van een elektrische auto niet meer op zoek naar een parkeerplaats met een vrije laadpaal.

Freewire

Werknemers parkeren in plaats daarvan gewoon op de eerste de beste vrije normale parkeerplek. De Mobi Charger komt gedurende de dag naar die parkeerplaats toe. Een wagenparkwerknemer koppelt de laadpaal vervolgens aan de auto.

Het karretje zit vol met oude accu’s uit elektrische auto’s, die in het laadconcept een tweede leven krijgen. De totale opslagcapaciteit van het concept is met 48 kilowattuur genoeg om per dag gemiddeld vijf elektrische auto’s bij te laden. De Mobi Charger zelf laadt op als de stroom het goedkoopst is.

Leaselaadpalen

FreeWire en Siemens gaan op het terrein van LinkedIn, in het Amerikaanse Mountain View, drie maanden testen met het concept. Honderden werknemers van LinkedIn rijden al elektrisch.

De Mobi Charger is vooral een uitkomst voor bedrijven die werken op gehuurde grond. Aanleggen van een uitgebreide laadinfrastructuur vergt veel graafwerk. Zeker voor snellaadstations moeten er zware kabels en vertakkingen van het hoofdelektriciteitsnet aangelegd worden.

Siemens en FreeWire willen de mobiele laadoplossing zelf ook via leaseconstructies aanbieden. Uitbreiden, maar ook inkrimpen, van een elektrisch wagenpark wordt daarmee voor bedrijven veel eenvoudiger.

Bekijk een filmpje over de Mobi Charger:

Bron: Siemens | Foto: Siemens, mariordo59, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)