21-07-2015 07:57 | Door: Erik Verheggen

Het nieuwe vliegveld van de Galapagoseilanden draait volledig op duurzame energie uit wind en zon. Het is bovendien voor 80 procent opgetrokken uit gerecycled materiaal uit het oude vliegveld.

Het vliegveld ligt op het eilandje Baltra. Elk jaar maken 400.000 passagiers gebruik van de luchthaven, die een Leed Gold-certificering op zak heeft.

Tot 2011 bestond het complex uit een houten gebouw met een stalen verkeerstoren. Met een grootscheepse restauratie is het vliegveld omgetoverd tot een energieneutraal complex. 80 procent van de gebruikte materialen is afkomstig van het oude vliegveld. De verbouwing heeft tientallen miljoenen gekost. Verschillende media noemen bedragen van $ 20 mln tot $ 40 mln.

De stroom voor de luchthaven komt uit drie grote windmolens. Daarnaast liggen er zonnepanelen op het dak. Ondanks het warme klimaat heeft de vliegveldterminal geen airconditioning. In plaats daarvan zijn de hoge plafonds voorzien van vulkanische stenen, die als warmtebuffer fungeren.

De Galapagoseilanden liggen door het kwetsbare ecosysteem en de zeldzame flora en fauna op de eilanden onder het vergrootglas van de milieubeweging. Tegelijkertijd neemt de milieudruk door toenemend eco-toerisme steeds verder toe.

Bron: Euronews, Reuters | Foto: Sergei Scurfield, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)