27-11-2012 16:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bart Lubbers, zoon van ex-premier Ruud Lubbers, wil 200 snellaadpunten voor elektrische auto’s langs snelwegen realiseren.

Er zijn te weinig elektrische auto’s op de weg, omdat er te weinig snellaadpunten zijn. En er zijn te weinig snellaadpunten, omdat er te weinig elektrische auto’s zijn. Dat is de spagaat waar elektrisch vervoer zich nu in bevindt.

Met compagnon Michiel Langezaal wil Lubbers onder de naam Fastned de vicieuze cirkel doorbreken. Rijkswaterstaat heeft het bedrijf een 15-jarige concessie gegeven om 200 snellaadpunten te creëren. Daarvoor zegt Fastned €25 mln nodig te hebben. Een deel daarvan komt van de participatiemaatschappij van ex-premier Ruud Lubbers.

Aan de snelheid ligt het niet

Nederland telt op dit moment dertig snellaadpunten, dat zijn stations waar een elektrische auto zijn accu’s kan bijladen binnen 15 minuten.  Onderzoek heeft aangetoond dat een automobilist er gemiddeld 12 minuten over doet om zijn tank vol te laten lopen met fossiele brandstof. Nauwelijks verschil dus.

Maar hoe snel snelle oplaadpunten ook zijn, dertig is te weinig. Op dit moment moet de elektrische rijder in aardige bochten wringen om van oplaadpunt naar oplaadpunt te komen.

Vlucht

Bedrijven als BMW en Nissan lijken erop te vertrouwen dat de dekking van laadpunten snel toeneemt, en elektrisch rijden een vlucht neemt. Zo heeft BWM voor de elektrische i3 een speciale fabriek in Leipzig opgezet. Nissan heeft gekozen om in Engeland een fabriek te bouwen waar 60.000 elektrische auto’s per jaar uit moeten gaan komen. Ook merken als Renault, Volkswagen en Ford hebben de stap gemaakt naar elektrisch rijden.

“We willen gelijk opgaan met de introductie van nieuwe elektrische modellen,” zei Langezaal. Maar, “[E]igenlijk zijn we al aan de late kant.”

Bron: Financieel Dagblad Foto: J.Some