22-07-2015 19:10 | Door: Erik Verheggen

Vijftien bedrijven steken ieder $ 1 mln in Mcity, een compleet nieuwe stad waar autonoom rijdende auto’s veilig getest kunnen worden. Mcity verrijst in de Amerikaanse staat Michigan.

Op het 13 hectare grote terrein bootsen de betrokken partijen de omstandigheden in steden na. Kruispunten, verkeersborden, gebouwen, stoepen en allerlei obstakels vormen uitdagingen voor de zelfrijdende auto’s.

De partijen werken in de teststad samen met de Universiteit van Michigan. Doel is om in 2021 een netwerk van met elkaar communicerende, autonoom rijdende auto’s de openbare weg op te brengen.

De publiek-private samenwerking moet daarmee een ‘gamechanger’ worden voor de veiligheid, efficiëntie en toegankelijkheid van de zelfrijdende auto, zegt directeur Peter Sweatman van het onderzoekscentrum voor mobiliteit van de universiteit.

ICT

De betrokken partijen zijn autofabrikanten, maar bijvoorbeeld ook ICT-bedrijven. De deelnemers zijn Delphi Automotive, Denso, Econolite Group, Ford, General Motors, Honda, Iteris, Navistar, Nissan, Qualcomm Technologies, Bosch, State Farm Mutual Automobile Insurance Company, Toyota, Verizon Communications en Xerox.

Ook in Nederland komt een testcentrum voor zelfrijdende auto’s. Het Spaanse Applus Idiada en gebiedsontwikkelaar Omala hebben daarvoor hun oog laten vallen op het bedrijventerrein Airport Garden City tussen Amsterdam en Lelystad Airport. Bijzonder aan de opzet van het plan is dat de proeven met zelfrijdende auto's niet plaatsvinden op een afgesloten terrein, maar onderdeel zijn van werkverkeer

Bron: Environmental Leader, Apparata