27-07-2015 09:31 | Door: Erik Verheggen

Een miljoen mijl. Dat moet de levensduur van een Tesla zijn volgens Elon Musk. De Tesla-CEO presenteerde deze week de ‘ludicrous mode’, die het gevolg is van het nastreven van dat doel.

Tesla blijft verbazen met, op het eerste oog, absurde getallen. Van de afmetingen en output van de nieuwe gigafabriek tot de acceleratie van de topmodellen.

tesla motor

1 miljoen mijl

In zijn blogpost over de nieuwe ‘ludicrous mode’, waarmee de vers aangekondigde Model S P90D in 2,8 seconden naar de 100 kilometer per schiet, meldt Musk nog iets anders. Het bedrijf werkt namelijk aan innovaties om zijn auto’s een miljoen mijl, ruim 1,6 miljoen kilometer, te laten meegaan.

Deze ongekende levensduur wil Tesla onder meer bereiken met slimme zekeringen, die de accu beschermen tegen overbelasting. In plaats van een standaard zekering die bij een bepaalde stroom doorsmelt, heeft het bedrijf in eigen huis een slimme zekering ontwikkeld met eigen elektronica en een piepkleine batterij.

Deze zekering monitort veranderingen in de stroom op het niveau van milliseconden. In plaats van te smelten, kan de zekering heel precies de stroom afknijpen. Het gevolg is dat de accu veilig stroom kan leveren tot aan de maximale stroomsterkte.

De nieuwste versie van de batterij kan daardoor 1.500 ampère leveren, bij de oude versie was dat nog 1.300 ampère. Behalve een lange levensduur, maakt de slimme elektronica zo ook de ‘ludicrous mode’ mogelijk.

Bron: Tesla | Foto: Steve Jurvetson, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)