27-07-2015 15:37 | Door: Erik Verheggen

Toyota test in de Japanse hoofdstad Tokio zijn duurzame bus op waterstof. De bus is een samenwerking met de Japanse busfabrikant Hino.

De bus is een combinatie van bestaande technologie. Hino levert zijn bestaande bus met hybride-aandrijving. Toyota heeft de brandstofcel en aandrijving van de Mirai-waterstofauto omgebouwd voor gebruik in een zwaarder voertuig.

Toyota test de bus deze week op een buslijn in Tokio. De meeste openbaarvervoernetwerken maken gebruik van het regulier stroomnet of van dieselvoertuigen. Volgens Toyota kan 'de overstap van een fractie daarvan al een groot verschil maken in CO2-uitstoot'.

Waterstofeconomie

Hino en Toyota hopen met de nieuwe bus een stap te zetten in de richting van een economie die grotendeels op waterstof loopt. Probleem bij de introductie van waterstofauto’s is de ontbrekende infrastructuur. In Japan zetten overheden en bedrijven in op waterstof. Zo wordt er een netwerk van tankstations uit de grond opgetuigd.

Toyota presenteerde eind 2014 zijn waterstofauto Mirai. De auto moet volgens het merk een kentering in de auto-industrie teweeg brengen. Het bedrijf deelt zijn patenten met andere fabrikanten om waterstof gemeengoed te laten worden.

Ook in Nederland leidt een samenwerking van meerdere partijen tot een waterstofbus. Het Arnhemse HyMove en OV-bedrijf Syntus ontwikkelen een waterstof-elektrische bus, die gaat rijden op de buslijn tussen Arnhem en Apeldoorn. Eind 2014 werd bekend dat er in de regio Arnhem-Nijmegen ook een waterstoftankstation voor bussen komt.

Bron: Toyota, CleantechCanada | Foto: Toyota