29-07-2015 18:29 | Door: Erik Verheggen

De Chinese fabrikant BYD gaat samen met het Britse ADL 51 elektrische bussen leveren aan Londen. De Britse hoofdstad zet in op duurzame mobiliteit en wil het busvervoer elektrisch maken.

BYD en Alexander Dennis Limited (ADL) maken bekend dat ze een samenwerking starten om vloot elektrische bussen te gaan leveren aan de Go-Ahead Group, die in juli de gunning voor twee buslijnen toegewezen kreeg.

De bussen krijgen een chassis en aandrijving van BYD. ADL bouwt de carrosserie en inrichting. De 51 bussen leveren een CO2-reductie op van 408 ton CO2 per jaar.

londen

De deal heeft een waarde van £ 19 mln (€ 27 mln). Londen trekt in totaal £ 700 mln (€ 992 mln) uit voor elektrificering van het openbaar vervoer in de stad. In 2020 moeten 300 elektrische bussen en 3.000 hybride dubbeldekkers hun routes rijden door de metropool.

Amsterdam maakte dit voorjaar bekend in tien jaar tijd 200 dieselbussen te vervangen door elektrisch aangedreven bussen. De eerste 40 daarvan moeten over twee jaar al rond rijden. Het is nog niet bekend wie de Amsterdamse bussen gaat leveren.

BYD

BYD heeft wereldwijd al 3.500 elektrische bussen verkocht. Zes daarvan rijden rond op Schiermonnikoog. Ook in China en Japan rijden veel bussen van het Chinese merk rond. BYD maakt ook elektrische auto’s. In de Verenigde Staten doet Uber een proef met elektrische leaseauto’s van de Chinese fabrikant.

BYD is van oorsprong een fabrikant van batterijen. Het bedrijf neemt een groot deel van de wereldproductie van nikkelcadmiumbatterijen en lithium-ionbatterijen zijn rekening. Warren Buffet heeft een belang van 10 procent in het bedrijf.

Bron: BYD, OV Pro, Transport Online | Foto bussen: Marc A. Hermann / MTA New York City Transit, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) | Foto Londen: DncnH, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)