05-12-2012 11:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vanaf 2015 wil de NS alleen nog maar duurzame elektriciteit gebruiken. In een klap wordt daarmee 1,5 procent van het totaal verbruik in Nederland duurzaam.

De NS is een van de grootste stroomgebruikers van Nederland. Maar liefst 1,5 procent van de totale energieconsumptie in ons land wordt door de hoogspanningskabels van de Nederlandse Spoorwegen geleid. Dat is ruim 1 miljard kilowattuur per jaar.

In 2014 loopt het huidige energiecontract af dat de NS met leveranciers heeft gesloten. Tot nu toe wordt 10 procent van de geleverde stroom duurzaam opgewekt, maar bij een nieuw contract gaat dat percentage naar de honderd.

Van Nederlandse bodem

Het uitgangspunt is dat zoveel mogelijk van die duurzame energie van Nederlandse bodem moet zijn. Daarmee wil de NS verzekeren dat er zoveel mogelijk nieuwe duurzame stroom wordt opgewekt in plaats van deze simpelweg te importeren uit het buitenland.

Als dat lukt stijgt de duurzame stroomproductie van Nederland met een kwart tot 13 à 14 procent van het totaal. Een meevaller voor het streven van kabinet Rutte-II om 16 procent duurzame energie – daar moeten ook warmte en vervoer bij worden opgeteld – op te wekken in 2020.

NS timmert aan de weg

Qua duurzaamheid is deze stroom al goed besteed, omdat reizen via het openbaar vervoer milieuvriendelijker is dan reizen met de auto. Reizen met de trein is vier keer zo zuinig dan reizen met de auto. De NS is bezig dit voordeel verder uit te bouwen met een handvol interessante initiatieven.

Het meest in het oog springende feit is het uit laten rollen van treinen voor stations. Machinisten kunnen met deze zuinige rijtechniek een besparing tot 5 procent realiseren op de energierekening.

Verder worden oude treinen vervangen door nieuwe energiezuinige sprinters, die 30 procent minder energie verbruiken. Nog zo’n technisch hoogstandje wordt momenteel getest op het traject Kerkrade-Maastricht. In het zuiden van ons land wordt remenergie omgezet in stroom.

Foto: Nomadic Lass

Bron: Financieel dagblad