04-08-2015 12:15 | Door: Dimitri Reijerman

Airbus heeft een patent verkregen op een ontwerp van een supersonisch passagiersvliegtuig op waterstof, dat dankzij hypermoderne motoren snelheden zou kunnen behalen van ruim 5.500 kilometer per uur.

Het toegekende patent beschrijft een toestel dat voorzien is van deltavormige vleugels en drie verschillende motortypes kent. Twee turbojets onder de vleugels en een raketmotor in de staart zijn volgens Airbus nodig om het toestel de lucht in te krijgen.

Het patent beschrijft dat het toestel verticaal opstijgt tot een hoogte van circa 30 kilometer. Dit pad is gekozen om de schokgolf die ontstaat bij het doorbreken van de geluidssnelheid ook verticaal te laten verlopen, zodat de 'knal' niet op de grond gehoord kan worden. Ook is de stroomlijn van de jet aangepast om de schokgolf te verminderen.

Eenmaal op kruishoogte schakelt het supersonische toestel over op ramjets. Deze straalmotoren zijn aan de uiteinden van de vleugels te vinden en moeten de jet naar een kruissnelheid van 4,5 maal de geluidssnelheid brengen.

Waterstof

Volgens Airbus moet het toestel waterstof als brandstof gaan gebruiken. Hoeveel waterstof meegenomen kan worden en welke afstanden daarmee haalbaar zijn, is niet duidelijk. Wel noemt Airbus het aantal passagiers dat de jet zou kunnen vervoeren: er zouden twintig waaghalzen in het toestel een plekje kunnen vinden. Ook zou er een militaire variant gebouwd kunnen worden.

Als het toestel in de toekomst daadwerkelijk gebouwd wordt, zou het in potentie de duur van een vlucht flink kunnen verkorten. Zo zou een vlucht van Londen naar New York slechts een uurtje in beslag nemen, terwijl de uitgefaseerde Concorde 3,5 uur nodig had. Een reguliere Airbus A330 heeft 7 tot 8 uur nodig voor deze vlucht. 

Bron: Business Insider | Foto: Airbus, kov-A-c, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)