13-12-2012 10:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duitse autobouwer BMW en vliegtuigproducent Boeing gaan samen werken aan de productie en  recycling van koolstofvezels.

Op het eerste  gezicht hebben een autofabrikant en een vliegtuigbouwer niet veel met elkaar gemeen. Toch verwachten beide bedrijven een toenemende vraag aan lichtgewicht materialen de komende jaren. Hiervoor is koolstofvezel nodig. Zo is de Duitse autobouwer van plan om koolstofcellen te gebruiken voor twee elektrische auto’s die binnenkort op de markt komen. Ook Boeing’s nieuwe 787 Dreamliner is voor de helft  gemaakt van de koolstofvezel.

BMW en Boeing hebben daarom de handen in elkaar geslagen om koolstofvezel te recyclen. Het is voor het eerst dat de twee bedrijven gaan samenwerken.

Belangrijke stap voorwaarts

“Deze samenwerkingsovereenkomst is een zeer belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling en het gebruik van koolstofvezelmaterialen”, aldus Larry Schneider, vice-president productontwikkeling bij Boeing. “Het is vooral belangrijk dat we kijken naar de levensduur van producten gemaakt van koolstofvezel. We willen kijken naar manieren om  de materialen te hergebruiken en er nieuwe producten van te maken” voegde Schneider hier aan toe.

BMW opende afgelopen jaar al een €76 mln kostende ultramoderne koolstofvezelfabriek in Moses Lake, de Verenigde Staten.

Bron: BusinessGreen

Foto: Jose Manuelerre