12-08-2015 12:18 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse ministerie van Transport gaat een draadloze technologie testen, die elektrische auto’s en hybrides tijdens het rijden continu kan opladen.

Groot-Brittannië gaat wegen uitrusten met dynamische techniek voor het opladen van elektrische auto’s. Verwerkt in de weg sturen de systemen elektriciteit door de lucht naar apparatuur in de auto die over het wegdek rijdt. Met de technologie kunnen emissievrije auto’s langer doorrijden tussen de laadstops.

“De mogelijkheid om batterij-auto’s bij te laden terwijl ze rijden biedt aantrekkelijke opties”, zegt de Britse transportminister Andrew Jones. “We zijn blijvend op zoek naar kansen om het reizen prettiger te maken en tegelijkertijd de uitstoot van schadelijke emissies te verlagen.”

Opladen tijdens het rijden

De Britse overheid gaat de draadloze technologie eerst toepassen op afgesloten trajecten. Ook auto’s worden daarvoor met nieuwe laadtechniek uitgerust. Als de systemen zich gedurende een anderhalf jaar durende proef hebben bewezen, hopen de betrokken ingenieurs te beginnen aan pilots op de openbare weg.

Inductiesystemen voor draadloze stroomoverdracht zijn al beschikbaar, voor toepassing op parkeerplaatsen voor elektrische auto's en bij bushaltes aan elektrische buslijnen.

Ook voor andere elektrische bussen en vrachtwagens zijn er oplossingen die het bijladen onderweg mogelijk maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bovenleidingen die ook trams van stroom voorzien.

Bron: Highways England, Wired | Foto: Hamed Saber, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)