20-12-2012 11:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2020 rijden er als het aan de overheid ligt 200.000 volledig elektrische auto’s rond. Dat we nu pas op 1.900 zitten zou komen door verkeerd subsidiebeleid.

Een plug-in hybride heeft een elektrische motor en een verbrandingsmotor, terwijl volledig elektrische auto’s alleen stroom gebruiken. Plug-in hybrides zijn goedkoper dan volledig elektrische auto’s wat ze interessanter maakt voor consumenten.

Toch kunnen beide vormen aanspraak maken op hetzelfde belastingvoordeel. Beide type auto’s zijn vrijgesteld van bijtelling. Onterecht, volgens consultancybedrijf Aumacon en Nissan Nederland. “Het belastingvoordeel zou beperkt moeten worden tot volledig elektrische auto’s,” laat Nissan Nederland weten in Autoweek.

Onrealistische doelen

Volgens Clem Dickman, analist bij Aumacon, heeft de overheid onrealistische doelen gesteld die nu moeten worden bijgeschaafd door de definitie van ‘elektrische auto’ te veranderen. Plug-in hybrides als de Opel Ampera en Chevrolet Volt tellen nu ook mee. Daarmee wordt het doel om 20.000 volledig elektrische auto’s in 2015 te hebben en 200.000 in 2020 een stukje realistischer.

Afgelopen oktober reden er een kleine 1.900 volledig elektrische auto’s rond in Nederland. Voor plug-in hybrides waren dat er ruim 3.300. Daarmee doet de plug-in hybride het een stuk beter dan de volledig elektrische auto. Aumacon verwacht weliswaar een verdubbeling voor volledig elektrische auto’s in 2013, maar dat is nog steeds niet voldoende. “Twee keer heel weinig blijft weinig,” zei Dickman.

Hybrides als transities

Renault-importeur Armand van Veen ziet niet veel kwaads in de huidige gang van zaken. De hybrides zijn volgens hem nodig om een goede oplaadstructuur op gang te brengen, zodat de transitie naar volledig elektrische auto’s soepeler verloopt.

Foto: Autoviva

Bron: NuZakelijk