17-08-2015 12:07 | Door: Dimitri Reijerman

Tesla verspreidt onder bètatesters een update voor de autopilot-functie van de Model S. Hiermee moet de functionaliteit voor semi-autonoom rijden verbeteren.

Autopilot 7.0, software die door Tesla wordt omschreven als een driver assistance program, helpt de chauffeur door de elektrische auto in de rijbaan te houden en automatisch afstand te bewaren op een voorligger. Wel dient de bestuurder zijn alertheid aan te geven door op bepaalde momenten het hendeltje van het knipperlicht in te drukken, schrijft IEEE Spectrum.

Tesla worstelt nog met het door de software goed laten herkennen van vervaagde en versleten witte strepen op een rijbaan. Ook bij veel zonlicht, waardoor het contrast verminderd, kan de autopilotsoftware hier moeite mee hebben. Tesla stelt dat de software deels zelflerend is en dat data van chauffeurs wordt gedeeld met de autofabrikant.

Bètaprogramma

Met het bètaprogramma wil Tesla zo veel mogelijk feedback krijgen van Model S-rijders voordat updates naar alle Model S-eigenaren worden uitgerold. De autopilot-functie wordt weliswaar steeds verbeterd, maar de autofabrikant is nog verwijderd van software die het werk van een chauffeur geheel uit handen neemt.

Voor de autopilotfunctie gebruikt het semiautonome systeem data van camera's, radar- en sonarsensoren en gps-data die ook voor het navigatiesysteem wordt gebruikt.

Bron: IEEE Spectrum | Foto: Tesla Motors