17-08-2015 18:03 | Door: Dimitri Reijerman

BMW experimenteert met het toepassen van waterinjectie in turbomotoren en reguliere brandstofmotoren. De waterinjectie helpt volgens de autobouwer brandstof te besparen.

Door een waternevel in de cilinders of het inlaatspruitstuk van een motor te injecteren wordt de lucht gekoeld. Dit voorkomt spontane verbranding van het mengsel van lucht en brandstof. Bij een hoge belasting van een turbomotor helpt de nevel de lucht na het passeren van de intercooler extra af te koelen. Dit mechanisme voorkomt het zogeheten 'pingelen' van een verbrandingsmotor, en maakt de verbranding efficiënter. 

Hoewel het waterinjectie-systeem alleen nut heeft bij een hoge motorbelasting, bespaart de efficiëntere verbranding wel brandstof en wordt ook de CO2-uitstoot verminderd. Daarnaast verbetert het systeem de motorprestaties en verlaagt het de slijtage van onderdelen als zuigers en kleppen.

Sneller en zuiniger

BMW toonde de waterinjectie-technologie, op basis van gedistilleerd water, al in een prototype van de M4 GTS. De waterinjectie zou het motorvermogen tot 10 procent hebben weten te verhogen.

De M4 GTS, die een zescilinder turbomotor heeft, moet volgend jaar op de markt komen, zo schrijft Green Car Report. Bij experimenten van BMW met kleine motoren zouden CO2-reducties van 10 à 20 procent zijn gemeten.

Bron: Green Car Report | Foto: BMW