21-12-2012 16:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

2013 wordt het jaar van de plug-in hybrides. Deze deels elektrische auto’s veroveren in grote getalen de markt. 

Volgens Pike Research, een internationaal onderzoeks- en consultancybureau, gaan er in 2013 ruim 210.000 nieuwe plug-in hybrides de weg op. Dat brengt het totaal op 400.000 wereldwijd. Hiermee verdubbelt de markt.

Volledig elektrische auto’s vertrouwen uitsluitend op een elektrisch aandrijvingsysteem. Belangrijk nadeel van deze auto’s is dat zij vaak slechts 100 tot 120 kilometer op een volle accu kunnen rijden.

Plug-in hybrides maken voor de eerste kilometers ook gebruik van een elektrische aandrijving, maar kunnen overschakelen op een verbrandingsmotor wanneer de accu leeg is. Dit systeem wordt vaak als tussenstap gezien op weg naar volledig elektrische auto’s.

Industrie verandert

Deze tussenoplossing doet het goed bij consumenten. Daar speelt de auto-industrie op in. Zo komen er totaal 36 nieuwe volledig elektrische en plug-in hybride modellen op de markt. Duitsland neemt daarin de leiding met in gezamenlijk zeven modellen van Audi, Volkswagen en BMW.

Voor de maakindustrie zal de meest significante verandering bestaan uit een verschuiving van totaalproducten naar componenten. Volgens Pike Research zullen hierdoor sommige bedrijven die zich bezig houden met volledig elektrische auto’s de markt moeten verlaten.

Foto: Toyota Motor Europe

Bron: Environmentalleader