08-01-2013 13:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse touroperators TUI Nederland, SNP Natuurreizen en Kuoni hebben als eerste een door de VN ondersteund certificaat voor duurzaam toerisme gekregen.

De reisorganisaties voldoen aan de meer dan 150 criteria van Travelife, wat aantoont dat de organisaties genoeg inspanning leveren op het gebied van duurzaamheid en MVO. Aanstaande woensdag overhandigt Taleb Rifai, secretaris-generaal bij VN-instantie de Wereld Toerisme Organisatie, de certificaten aan de Nederlandse reisorganisaties op de Vakantiebeurs in Utrecht.

“De certificering is een erkenning voor de koploperspositie die Nederland inneemt ten aanzien van duurzaamheid in de reissector,” zegt Frank Oostdam, directeur van ANVR, de overkoepelende organisaties voor reisondernemingen.

Travelife

Het Travelife-certificaat is vergelijkbaar met de FSC-standaard voor hout en het MSC-standaard voor duurzame vis. De Verenigde Naties was er als eerste bij om het Travelife-certificaat te erkennen via de Global Sustainable Tourism Council (GSTC), die mede door de VN is opgericht.

“De Travelife-standaard voor touroperators is de eerste standaard in de wereld die aan de strenge eisen van GSTC voldoet,” zegt Naut Kusters, Travelife manager van Nederland.

Inmiddels hebben brancheorganisatie van 15 Europese landen zich aan het certificaat gecommitteerd.

Inzage

Debedrijven hebben inzage gegeven in hun duurzaamheidsbeleid, kopen duurzaam in en promoten milieuvriendelijk woonwerkverkeer onder hun medewerkers. Daarnaast stimuleren de reisondernemers partners in het buitenland om accommodaties en excursies te verduurzamen.

De reisorganisaties richten zich niet alleen op de eigen werknemers en zakelijke partners. Ook consumenten worden gestimuleerd om voor duurzame hotels en excursies te kiezen.

Daarbij vindt Travelife sociale duurzaamheid ook belangrijk. De reisorganisaties hebben daarom moeten bewijzen voldoende te doen om sekstoerisme te bestrijden.

Foto: Beontheroad

Bron: Happynews