24-08-2015 18:32 | Door: Dimitri Reijerman

De provincie Groningen is van plan twee waterstofbussen in te zetten op een traject tussen de stad Groningen en Delfzijl. De waterstof wordt geleverd door het in Delfzijl gevestigde AkzoNobel.

Voor de eerste fase van de proef, het opstellen van een haalbaarheidsonderzoek, heeft de provincie Groningen 25.000 euro gereserveerd, zo meldt OVPro.

In het project, waarbij vervoerder Qbuzz betrokken is, zullen er in eerste instantie twee waterstofbussen tussen Groningen en Delfzijl gaan rijden. Een nog te bouwen waterstoftankstation op het chemiepark in Delfszijl zal de bussen van waterstof voorzien. De waterstof is een restproduct van chemieconcern AkzoNobel.

Snelle route

Het huidige bustraject, lijn 140, passeert het bedrijventerrein Chemiepark. De bussen kunnen dan ook tanken zonder dat er veel extra kilometers gereden hoeft te worden. De twee waterstofbussen worden gebouwd door het Belgische bedrijf Van Hool.

De pilot komt mogelijk in aanmerking voor een subsidie van 850.000 euro van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De haalbaarheidsstudie moet dan eerst aantonen dat plannen te verwezenlijken zijn.

Bron: OVPro | Foto: Wikipedia