24-08-2015 19:27 | Door: Dimitri Reijerman

De firma FlyTransparent heeft een website ontwikkeld waarop eigenaren van een drone hun vluchtplan kunnen indienen. Het initiatief moet ongelukken voorkomen.

De website, GoFlyZone geheten, vraagt op basis van vrijwilligheid aan drone-eigenaren om hun vluchtplan te uploaden. Niet alleen de route kan worden opgegeven, maar ook het tijdstip waarop een dronevlucht moet plaatsvinden.

Als er conflicten optreden, bijvoorbeeld omdat er in de buurt al een dronevlucht is gepland, dan krijgt de uploader een waarschuwing te zien. Zo kan het vluchtplan aangepast worden.

Luchtverkeersleiding

Volgens de ontwikkelaars is GoFlyZone bedoeld om het toenemende gebruik van drones in goede banen te leiden. Ook moet het ondernemers helpen om drones voor commerciële doeleinden in te zetten. Verder denken de makers dat het platform nuttig is voor bijvoorbeeld ziekenhuizen die beschikken over een traumahelikopter. Zij kunnen bekijken of er op bepaalde plaatsen dronevluchten zijn gepland. Omgekeerd kunnen zij ook hun eigen vluchtplan indienen.

In een toekomstige release willen de ontwikkelaars meer informatie toevoegen, zoals kaartmateriaal waarop hoge bomen, elektriciteitskabels en andere gevaarlijke hindernissen voor drones staan. Inmiddels is al wel een app beschikbaar, zodat GoFlyZone ook op een mobieltje is te gebruiken. Het bedrijf hoopt op termijn geld te gaan verdienen door aanvullende diensten aan dronegebruikers te gaan verkopen.

Bron: Wright State University | Foto: Alfred Grupstra via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)