07-09-2015 18:01 | Door: Dimitri Reijerman

Autofabrikanten Toyota gaat samen met onderzoekers van MIT en Stanford University werken aan software voor kunstmatige intelligentie. Deze wil Toyota gaan gebruiken voor de bouw van slimme auto's en robots.

De komende vijf jaar investeert Toyota $ 50 mln in onderzoek naar zelfrijdende auto's en machines met kunstmatige intelligentie. Op de universiteitscampussen van MIT en Stanford realiseert de autobouwer daarvoor twee onderzoekscentra.

Een van de deelnemende onderzoekers is robotspecialist dr. Gill Pratt. Hij was bij onderzoeksinstelling Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) onder andere verantwoordelijk voor de Darpa Robotics Challenge, een grote wedstrijd voor semi-autonome robots.

De onderzoekers gaan in eerste instantie werken aan nieuwe of verbeterde algoritmen voor kunstmatige intelligentie, ook bekend als AI, die de kans op auto-ongelukken fors moet verkleinen.

In een latere fase, wanneer terreinwinst is geboekt in het benutten van AI, willen de initiatiefnemers ook kijken hoe de technologie inzetbaar is om de 'kwaliteit van het leven' te verbeteren, bijvoorbeeld door middel van geavanceerde robotica.

Slimme auto

Een van de taken voor de AI-software is het correct herkennen van objecten door, al dan niet zelfrijdende, auto's. Vervolgens moet de software onder wisselende omstandigheden de juiste beslissingen nemen ten aanzien van de veiligheid. Ook wordt onderzocht hoe een slimme auto met naburige auto's kan communiceren, om zo ongelukken te voorkomen.

Bron: Toyota | Foto: Toyota